TIRNAK BATMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? BATIK TIRNAK TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR?

Tırnak batması, sert tırnağın tırnak çevresindeki yumuşak dokuyu tahrip etmesi sonucu oluşan, çoğu zaman tırnağın yan kısımlardan kıvrılmasıyla birlikte görülen tırnak deformasyonudur. Halk arasında batık tırnak / tırnak batması olarak bilinen bu sorunun tıp dilindeki adı unguis incarnatus olup insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olması nedeniyle kadim tıp kaynaklarında dahi yer almaktadır.

Tırnak Batmasının Nedenleri

Yanlış Tırnak Kesimi : Batık tırnak sorunlarının oluşumunda tırnakların kesilme şekli önemli yer tutar. Tırnakların uç kısımdan düz bir şekilde ve yan kısımlardan içeri doğru girilmeden, ovallik vermeden kesilmesi gerekmektedir. Aksi halde tırnak uzama sürecinde yan kısımlardan ete gömülerek uzayabilir ve tırnak batması meydana gelebilir.

Tırnak Batması

Batık Tırnakta oluşabilecek görüntü

Dar Ayakkabı Kullanımı: Ayaklarımız gün boyu ayakkabı içerisinde olduğundan ayak sağlığımızı korumak için doğru ayakkabı seçimi yapmak çok önemlidir. Seçeceğimiz ayakkabı tam ayak numaramıza uygun olmalı, küçük veya büyük numaralı ayakkabı kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca sivri ve dar burunlu ayakkabılar, numarası ayağınıza uygun olsa bile parmaklar ve tırnakları sıkıştırarak tırnak batmasını tetikleyebilir, mevcut batma durumu varsa ilerlemesine neden olabilmektedir.

Doğru Ayakkabı Seçimi

Dar Ayakkabı Kullanımı Sonuçları

Tırnak Mantarı ve Diğer Tırnak Deformasyonları: Tırnaklarda mantar enfeksiyonu veya travmaya bağlı deformasyonlar, tırnağın şeklinde de değişimlere yol açabilmektedir. Tırnak kalınlaştığında ve şekli bozulduğunda uzama yönü de değişerek batık tırnağa dönüşebilir. Bu tür bir durumda Podolojik müdahalelerle eş zamanlı olarak hem tırnak mantarı hem de batık tedavisi yapılabilir.

Genetik Faktörler:  Ailenizde ve özellikle birinci derece akrabalarınızda tırnak batması sorunu varsa, siz de potansiyel taşıyorsunuz demektir. Genetik de olsa tırnak batması Podolojik müdahalelerle tedavi edilebilir.

Batık tırnak sorunu yaşıyorsanız, ücretsiz muayene randevusu için Podicinic Ataköy Ayak Sağlığı Merkezi’nden randevu alabilirsiniz.  https://podiclinic.com/podiclinic-iletisim/

1 cevap
  1. Şeyda Özen
    Şeyda Özen says:

    Hareketlilik…Özellikle yaşlıları sıkıntıya sokan ve ayak rahatsızlıklarını endişe verici hale getiren, bağımsızlığın hayati bir bileşendir. Kötü bir sağlık sorunu olarak akla gelmese de, yetersiz ayak sağlığı, bir kişinin yalnız yaşamak, çalışmak ve sosyal etkinliklere katılma yeteneğini ciddi biçimde etkileyebilir.
    Sizinde anlatmış olduğunuz gibi ayak sağlığı kesinlikle dikkate alınmalıdır.

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir