Podoloji nedir? Podolog (Ayak Sağlığı Uzmanı) kimdir? Podologlar nerede çalışır?

Podoloji, podo ve logos kelimelerinden oluşmuş, kelime anlamıyla ayak bilimi ya da ayak sağlığı bilimi olan tıbbi bir terimdir. Ayak hastalıkları ile ilgilenmek, patolojik durumları önlemek, araştırmak, tedavi etmek, bu tablolara karşı toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, başta diyabete bağlı gelişen diyabetik ayak sorunları olmak üzere tüm ayak hastalıklarında tedavi ve bakım hizmeti sunmak ya da etkin rol üstlenmek amacıyla hizmet veren bir sağlık alanıdır. Podoloji hizmetini veren kişiye ise podolog / podoloji teknikeri denir.

Podolog Ne İş Yapar? Podolog ( Ayak Sağlığı Teknikeri) Görev Tanımı Nedir?

Resmi tanıma göre podolog;

Meslek yüksekokullarının Podoloji Programı’ndan mezun, bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir.

26 Nisan 2011 – Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik

 

Ayak problemleri bir dizi farklı durumu içerir ve hastalar birden fazla durumdan kaynaklanan komplikasyonlara neden olabilir.

Ayak bakımı gerektiren üç ana grup vardır:

  • Ayakları risk altına sokan bir hastalığı olan kişiler (örneğin, şeker hastaları)
  • Engelleyici ayak durumundaki kişiler (örneğin, artritik durumlar)
  • Temel ayak bakımına ihtiyaç duyan insanlar.
  • Ayak hastalıkları uzmanları, özellikle de hareketliliği etkileyenler olmak üzere, ağrıya neden olan rahatsızlıklarda uzmanlaşırlar.

Tedaviler genel ayak bakımından karmaşık kas iskelet sistemi durumlarına ve hizmetlerine kadar uzanır.

Podoloji’nin Diyabetli Bireylerin Ayak Sağlığı Açısından Önemi

Diyabetli bireyler için Podoloji’nin önemi büyüktür. Diyabetik hastaların yaklaşık %25’inin yaşamlarının bir döneminde diyabetik ayak komplikasyonu gözlenir. Bunların %10-15’i cerrahi tedavi gerektirirken, bazı olgular ampütasyon ile sonuçlanabilir. Diyabetli hastalarda non-travmatik ampütasyonların en başta gelen nedeni diyabetik ayak yaralarıdır. Podoloji tedavi yöntemleri ile diyabetik ayak yaraları ve diyabete bağlı ampütasyonlar %40-85 oranında önlenebilmektedir.

Podolog ( Podoloji Teknikeri)

Podiclinic Ayak Sağlığı Merkezi Hakkında

Podiclinic Ayak Sağlığı Merkezi Kadrosu, üniversitelerin Podoloji bölümlerinden mezun Podologlardan oluşmaktadır. Merkezimizde verilen hizmetler:

  • Medikal Ayak Bakımı ( Podolojik Komplex Bakım)
  • Mantarlı Tırnak Bakımı (Onikomikoz)
  • Nasır / Siğil Bakımı ( Clavus / Verrucalar)
  • Batık Tırnak Bakımı ( Unguis İncarnatus )
  • Diyabetik Ayak Bakımı 
  • Kişiye Özel Tabanlık
  • Kişiye Özel Silikon Ortezler

Podiclinic Ayak Sağlığı Merkezi Ataköy Atrium AVM içerisinde hizmet vermektedir. İletişim ve randevu için 02125600260 ve 05322609132 numaralarından ulaşabilirsiniz.

https://podiclinic.com/podiclinic-iletisim/medikal ayak bakımı

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir