Diyabetik Ayak Nedir? Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Diyabetik ayak bakımı, diyabetli bireylerin ayak hassasiyeti ve risk faktörleri diğer bireylere nazaran daha yüksek olduğu için, şeker hastaları açısından hayati önem arz etmektedir.

Diyabetik Ayak, diyabetli  bireylerde zaman içerisinde görülebilen, alt ekstremitelerde sinir hasarı ya da periferik damar tıkanıklıkları sonucu gelişen ülser, enfeksiyon ya da derin doku harabiyetlerinin genel tablosuna verilen isimdir. Her diyabet hastasında diyabetik ayak belirtileri görülmeyebilir ancak koruyucu ve önleyici olarak  düzenli yapılacak Podolojik bakımlarla diyabetik ayak oluşumunu önlemek veya geciktirmek mümkündür.

Kan şekeri düzensiz ve yüksek seyreden diyabetli bireylerde, sağlıklı bireylere göre ayak problemleri daha fazla görülmektedir.Şeker hastalarının ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmaların yol açtığı doku beslenmesi bozukluklarından kaynaklanan yaralara DİYABETİK AYAK denir.

diyabetik ayak bakımı

Podoloji ve Endokrinoloji İlişkisi

Diyabetik Ayak Bakımının Önemi

Endokrinoloji ve Metabolizma branşının çalışma sahasında Podoloji ile ortak çalışmanın en fazla gerektiği kitleyi Diyabet hastaları oluşturmaktadır.

*Ülkemizde erişkin nüfusun %13,5’inde diyabet görülmektedir ve hastaların yarısından fazlası diyabetik olduğundan habersizdir.

*Diyabetik ayak ülserlerinde amputasyon sonrası ilk 3 yılda %30 oranında başka bir uzuvda daha amputasyon operasyonu yapılmaktadır.
*Resmi verilere göre amputasyon sonrası ilk 5 yılda, hastaların 2/3 ‘ü ölmektedir.
*Diyabette en sık hastaneye yatma nedeni Ayak Hastalıkları olup, hastaların %15’inde diyabetik ayak ülseri görülmektedir.

Diyabetiklerde, teşhisin koyulduğu andan itibaren Podolog tarafından düzenli bakım ve kontrollerin yapılması, Diyabetik Ayak oluşumunun önüne geçerek amputasyon ve ölümle sonuçlanan tabloların azalması yönünde olumlu katkı sağlayacaktır.

Diyabetik Ayakta Duyu Testleri

Diyabetli bireylerin ayaklarında his durumunu tespit etmek amacıyla temelde  3 farklı duyu testi uygulanmaktadır. Tip therm, diyapozon ve mono-filament ile yapılan duyu testleri sonucu diyabetik ayak hassasiyet dereceleri ölçülür.

Diyabetik Ayak Duyu Testleri

Diyabetik ayak bakımı hakkında ayrıntılı bilgi ve randevu için Podiclinic Ataköy Ayak Sağlığı Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz :

https://podiclinic.com/hizmetlerimiz/diyabetli-bireylerde-ayak-bakimi/

Kaynakça: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/diyabetik_ayak.pdf

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir